If attitude could kill, I could be a weapon of mass destruction.

miercuri, 6 noiembrie 2013

Prea ca la țară, dar prea buni!

Dacă ai bunici la țară sigur îți amintești de sărbătorile de iarnă și de Paște, când bunica frământa din puteri aluatul pentru cel mai bun și mai pufos cozonac din lume. Cu scorțișoară, nuci sau cu rahat, nimic nu se compara cu marca înregistrată bunica. Bunica nu se complica în butoanele cuptorului cum suntem noi astăzi: punea aluatul împletit în tavă și îl băga în vatra sobei, acolo unde avea să crească și să împrăștie un miros minunat în toată casa. Îmi amintesc și acum că primii doi cozonaci nici nu apucau să se răcească bine că deja erau mâncați de pofticioși. Hmmm, simțeai parcă fiecare ingredient cum îți domină papilele gustative și pur și simplu nu te puteai opri din mâncat!
Îmi era dor de acei cozonaci, așa că am contactat un vechi prieten, MarketOnline.ro și mi-a spus că are pentru mine cuptoare incorporabile care să mă ajute să umplu din nou casa de mirosul de aluat copt în vatră

Zis și făcut! Am găsit ce trebuia și nici nu am stat pe gânduri; l-am luat. Cuptorul perfect era acum pregătit de luptă, iar eu pregătită de lupta dintre unghiile cu gel și aluatul pentru cozonacii pufoși.
Aceeași rețetă, totul fiind bine cântărit sub atenția de maestru în bucătărie a bunicii.
- Cu așa cuptor, faci cozonaci și pentru tot satul nu doar pentru tine! O adevărată plăcere să tot coci! mi-a spus bunica, admirând frumosul cuptor. Dacă aveam și eu pe vremea mea, ajungeam să-mi fac patiserie sau poate chiar brutărie. Să stau toată ziua și să coc, să nu mă scoată nimeni din bucătărie! Dar ce să-i faci, dacă noi n-am avut condiții... Așa că e rândul tău să duci tradiția mai departe și să te înveți să faci și mâncare, mâine-poimâine te măriți!
Ce face un cuptor din oameni! Te pune la treabă că vrei că nu vrei doar pentru că are totul și e lăudat de toți. Acum nu rămâne decât să aștept ca aluatul să se coacă și să vedem dacă prietenul meu incorporabil va trece testul și-mi va reda gustul excelent de cozonaci de la țară, prea buni.


Articol scris pentru Proba cu numărul 16 din SuperBlog 2013.

2 comentarii:

Împărtăşeşte-mi gândurile tale cu sinceritate...

:]